IVF hipertónia. A „lombik bébik” szellemi fejlődéséről

citeratabor.hu - Sikerült a lombik! Hogyan tovább?

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek.

IVF hipertónia

Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Bezárás MTI Tetszett a cikk?

The subject must provide written informed consent prior to initiation of any study-related procedures, as shown by a signature on the Informed Consent Form.

A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknek valamivel magasabb a vérnyomása az átlagosnál — derült ki a Berni Egyetemi Kórház tanulmányából. Az első lombikbébi, Louise Brown ban látta meg a napvilágot.

IVF hipertónia

A mesterséges megtermékenyítés ettől kezdve a gyermektelen párok számára is megnyitotta az utat a családalapításra. Állatoknál végzett kutatások és embereken végzett vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy az eljárás hatással lehet a gyerek későbbi egészségére. A kockázati tényezők hosszú távú alakulásáról azonban kevés információval rendelkezik a tudomány.

IVF hipertónia

A kutatók friss eredményei szerint a mesterséges megtermékenyítéssel IVF született gyerekeknél tinédzser korukban nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Emrush Rexhaj és kutatótársai 54 egészséges, átlagosan 16 éves fiatalt vizsgáltak meg, akik mesterséges megtermékenyítéssel fogantak.

IVF hipertónia

Összehasonlításként a kontrollcsoportban 43, természetes úton fogant kortársukat vizsgálták. A különbség kevésnek tűnhet, de már az ilyen kis eltérés is nagy hatással van a szívroham és a szívbetegségek kialakulásának kockázatára.

Néhány évvel korábban a kutatók ugyanezen gyerekeket átlagosan 11 éves korban már megvizsgálta, és eredményeiket összehasonlította a természetes úton fogant kortársakéval.

IVF hipertónia

Már akkor mutatkoztak a korai érelöregedés jelei az IVF-gyerekeknél, bár a vérnyomásban még nem mutatkoztak különbségek. Ezeknek öt évre volt szükségük ahhoz, hogy megmutatkozzanak — IVF hipertónia ki Emrush Rexhaj.

IVF hipertónia

Mivel azonban a kutatás viszonylag kis számú résztvevővel zajlott, ráadásul az IVF-gyerekek mind ugyanannak a központnak a segítségével születtek, az eredményeket körültekintéssel kell kezelni. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni.

Hogyan tovább? Az IVF — azaz a lombikbébi program- összetett okokból egyre több pár esetén válik szükségessé napjainkban. Mivel ekkor maga a teherbeesés sem a megszokott úton történik, így a terhesgondozás során is érdemes kiemelt figyelemmel kísérni a kismamákat és babájukat. Hogy miben más a normál várandós gondozástól, arról dr. Hernádi Balázsta Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és IVF hipertónia nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket. Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!

Érdekeskiadványok