Szívmegállás hipertóniával, Embert próbáló verseny

Rendszeres kontrollal a hirtelen szívhalál megelőzhető

hogyan kell kezelni az örökletes magas vérnyomást

A hirtelen, váratlan szívhalál szívmegállás hipertóniával megjósolható? Az Egyesült Államok közegészségügyi szakértői ezért már ban megszervezték Massachusetts állam egyik városában azt a vizsgálatot, amely ma már harmadik generációs alapon folyik a szív- és érbetegségek epidemiológiájának tanulmányozására.

Évtizedek során az ott végzett, tudományos tanulmányokból a közelmúltban végzett értékelés szerint mintegy dolgozat jelent meg. Az eredeti Framingham-tanulmányba egészséges férfi és nő lépett be 30—62 éves korában, akik vállalták, hogy a részletes vizsgálatok után kétévenként megismétlik a teljes vizsgálatsort, hosszú életviteli, táplálkozási listák kitöltésével kiegészítve.

magas vérnyomás esetén használhat csípős paprikát

Ezt követően ben, az eredeti résztvevők felnőtt gyermekeiből és azok házastársaiból került be a tanulmányba, és ben már a harmadik generáció került sorra: az első csoport unokáival folytatódott a megfigyelés. Bogle vezetésével vontak be a megfigyelésbe férfit és nőt, akik az eredeti Framingham-tanulmányban, és között nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben.

Ebben a populációban a megfigyelési idő illetve   résztvevőév alatt hirtelen szívhalál történt.

A hirtelen szívhalál - Dr. Vágó Hajnalka, Zsivótzky Gyula - ECHO TV

A vizsgálatban hirtelen szívhalálnak azt minősítették, ha a tünetek kezdetétől a halál egy órán belül beállt, és annak más szervre vonatkozó oka nem volt. A dolgozatot az American Heart Association folyóirata közölte.

3 hét alatt felépül a magas vérnyomásból

A munkacsoport a hirtelen halál esélyét kiszámolta a 45, 55, 65 és 75 éves korosztályra, és négy ismert kockázati tényező: a vérnyomás, a vérkoleszterin, a dohányzás és a cukorbetegség esetleges hatását is figyelembe vették.

Összességében a férfiaknál minden kilencedik esetben volt a halálok hirtelen szívhalál, a nőknél csak minden harmincadik minősült annak. A Framingham Heart Study alanyaira vonatkozóan szívmegállás hipertóniával korábban is volt vizsgálat a hirtelen szívhalál felbecsülése végett.

a magas vérnyomás elleni nátha elleni gyógyszerek

Schatzkin és munkatársai ugyancsak a framinghami populációt vizsgálták, és akkor is több férfi halt meg hirtelen halállal, mint ahány nő. A különbség az volt, hogy a korábbi kockázatmérés során nem észleltek jelentős befolyású rizikófaktort a szívhalál előtti időszakban.

kortizol és magas vérnyomás

Ennek megfelelően Dr. Bogle és munkatársai fölhívják a figyelmet arra, hogy a hipertónia a hirtelen szívhalál kockázatát szignifikánsan növeli, ezért ennek kezelése, gondozása igen fontos, preventív tevékenység.

Érdekeskiadványok